Skolyoz Omurga Eğriliği Nedir Tedavisi Nasıl Olur
- Skolyoz Omurga Eğriliği Nedir Tedavisi Nasıl Olur
- Skolyozun Belirtileri
- İdiyopatik Skolyoz
- Skolyoz Neden Olur?
- Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
- Skolyoz nasıl tedavi edilir
Skolyoz omurganın bel veya göğüs bölgelerinde görülebilen tek taraflı ya da çift taraflı olabilen yanlara doğru eğrilik, omurga bozukluğudur. Sağlıklı omurga arkadan bakıldığında omurların yukarıdan aşağıya yani bel ve sırt bölgelerinde dümdüz bir şekilde uzanır.
Skolyoz bazı durumlarda omurgaya arkadan bakıldığında eğriliği fark edilebilecek seviyede de olmakla birlikte bazen de bazen düz durduğunda fark edilemeyecek durumda da olabilir. Bunun için öne eğilip elleri diz kapaklarının yanına koyarak(aynı hiza da olmalı) fark edilebilir.
Skolyozun Belirtileri
- Skolyoz olan kişi de bel ağrısı olur diye bir tanı yoktur. Kolyoz olan kişi de sırt veya bel ağrısı varsa, ağrı başka sebeplerden de olabilir. Bu durumun üstüne hekimler tarafından ayrıca incelenmelidir.
- İki omuz arasında denge farkı olur. Biri daha yüksektedir.
- Bir tarafta kürek kemiği çıkıntısı daha dışa doğrudur.
- Bu durumlar beli de etkilediğinden bel çizgisi eğri durur.
- İleri seviyelerde bir bacak diğer bacağa göre daha kısa gözükebilir.
Skolyozu tanımlama bu kadar kolaydır. Biraz dikkatli bakıldığında röntgene gerek kalmadan kolaylıkla tanımlanabilir. Özellikle okul çağında çocukların sık sık kontrol edilmesi önemlidir. Çocukların okul çantalarını hep olarak tek omuzda uzun süre taşıması ve ilkokul çağında çantaların çocuklara göre çok ağır olduğu düşünüldüğünde skolyoz olma riski oldukça artmaktadır. Yahut ağır bir işte çalışan bir bireyin ağırlığı hep vücudunun bir tarafına vermesi skolyoz oluşumuna sebep olabilir. Yine aynı mantıkta ağırlık aletleriyle spor yapan kişinin ve özellikle çok doğru olmamasına rağmen ergenlik ağırlık aletine giren ergenin tek taraflı çalışması kasları yıpratmak dışında skolyoz oluşumunu da doğrudan etkilemektedir.
İdiyopatik Skolyoz
Omurgada ki yapısal olarak eğriliğe neden olan faktörün bilinmediği skolyoz tabloları, idiyopatik skolyoz olarak adlandırılmaktadır ve tüm skolyozların yaklaşık olarak %80’i bu grupta yer almaktadır. Çocukluk çağında hızlı büyüme döneminde birden fazla sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen bu kompleks omurga patolojisi genellikle ağrısız, asemptomatik seyretmektedir ve bu nedenle oldukça zor fark edilir. Erken dönemde tanı almadan ilerleyen ve tedavi edilemeyen hastalarda akut veya kronik sırt ve bel ağrıları ortaya çıkar, kalp ve akciğer fonksiyonları bozulur, fiziksel hareket kısıtlılığı gözlenmektedir. Kozmetik kusur nedeniyle depresyon riski oldukça yüksek ve kişinin yaşam kalitesi büyük oranda bozulur. Ciddi eğriliklerde ani ölüm risk oranı yüksektir.
İdiyopatik skolyoz genellikle eğriliğin fark edildiği yaşa göre infantil (0-3 yaş), juvenil (3-10 yaş), adölesan (10-18 yaş) ve erişkin (18 yaş ve üstü) skolyozu olmak üzere dört farklı grupta sınıflandırımaktadır. İnfantil skolyoz %2 gibi bir oranda, son derece nadir görülürken juvenil skolyozun görülme sıklığı %12-17 civarındadır. Ergenlik dönemine yakın yaşlarda ortaya çıkan ve geç başlangıçlı skolyoz olarak da bilinen adölesan skolyoz ise tüm skolyoz tablolarının yaklaşık %90’ından sorumludur.
Skolyoz Neden Olur?
Her 100 sağlıklı çocuktan iki ila dört ’ünde görülen idiyopatik skolyoz hastalığının ortaya çıkış nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın görülmesi ile ilişkili bazı faktörler şu şekilde listeyebiliriz:
- Omurgadaki yapısal elementlerin işleyişi
- Nöromusküler yapıların çalışma şekli
- Posterior kolon disfonksiyonu gibi bazı hastalıkların varlığı
- Hormonal unsurlar
- Biyomekanik faktörler
- Cinsiyet, gelişim özellikleri, genetik yatkınlık gibi doğumsal özellikler
- D vitamini eksikliği
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları
- Sosyoekonomik durum
- Omurgaya asimetrik yüklenmeyi gerektiren işlerden çalışılması
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz son derece gizli başlar ve uzun dönem boyunca hiçbir belirti vermeden ilerleyebilir. Genellikle ağrı görülmez ve olguların büyük çoğunluğu başka nedenlerle çekilen radyografilerde şans eseri fark edilir. Ancak hamstring kaslarında esneklik kaybı, omurganın bükülme kapasitesinde azalma, karın ve sırt kaslarında zayıflık görülen kişilerde, bazı fiziksel aktiviteler sonucu şiddetli bel ağrısı ortaya çıkabilir ve gözle görünür belirtileri oluşabilir. Bununla birlikte omurganın göğüs kafesi ile ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda ciddi eğrilik şikâyeti olan hastalarda göğüs kompliyansının azalmasına bağlı yüzeysel solunum ve sık solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür. İlerleyen ve tedavi edilmeyen olgular kişide depresif duygu durumu ve çeşitli mental ve psikolojik hastalıklara yatkınlığı artırdığı ve 90° üzerindeki omurga eğriliklerinin ani ölüm sendromu ile ilişkili olduğu bilinmektedir.
Skolyoz nasıl tedavi edilir
- Egzersiz ve rehabilitasyon ile
- Skolyoza uygun korseler ile
- Son çözüm olan cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Ortopedi ve Travmatoloji Doktorları - Ücretsiz Randevu Almak İçin Tıklayın.
#ortopedi #skolyoz