Yükleniyor
Panik Atak Anında Nefes Darlığı Nasıl Oluşur?

Panik Atak Anında Nefes Darlığı Nasıl Oluşur?

  • Panik Atak Anında Nefes Darlığı Nasıl Oluşur?
  • PANİK ATAK BELİRTİLERİ
  • PANİK ATAK SIRASINDA NEFES DARLIĞI

Panik atak hiç bir sebep olmadan kişinin korku ve endişeye kapılma hissidir. Panik atağın fiziksel ve ruhsal olarak bir takım belirtileri görülür. Kişi panik atak geçirdiği sırada ruhsal olarak çok korkar ve fiziksel olarak titremeye başlayabilir. Bunlar belirtiler ruhsal ve fiziksel belirtilere örnek olarak gösterilebilir. Her insan korku ve panik durumlarını yaşayabilir bu doğal bir durumdur. Ancak panik atak hastası bir kişi ile hasta olmayan normal bir kişinin korku ve yaşadığı panik aynı değildir. Bu ikisi arasındaki en belirgin fark panik atak geçiren kişinin bir sebep olmadan bu hisleri yaşaması ve düzenli sıklıkta görülmesidir. 


PANİK ATAK BELİRTİLERİ


Panik atağın bir çok belirtileri vardır. Kalp çarpıntısı, nefes darlığı, titreme, üşüme, bulantı, sersemlik, karın ağrısı, baş dönmesi, uyuşma, ölüm kokusu, algı değişikliği ve daha bir kaç semptomlar panik atağın belirtileridir. Panik atağın ne zaman ortaya çıkacağı belli değildir. Her hangi bir sebep olmaksızın aniden baş gösterebilir. 10 dakika içinde en şiddetli halini hissettirir ve 15 dakika içinde son bulur. 


PANİK ATAK SIRASINDA NEFES DARLIĞI


Panik atak hastası her an panik atak geçirecek duygusuyla yaşar. Buna panik bozukluk denir. Bir panik hastasının en çok hissettiği belirtilerden biri nefes darlığıdır. Bu nefes darlığı o kadar şiddetli hissedilir ki, kişi kendini artık nefes alamayacak gibi hisseder ve öleceğini düşünür. 

Panik atak sırasında yaşadığınız korku ve dehşet aslında farkında olmadan bunalmanıza sebep olur. Bu bunalma nedeniyle solunun hızlanır. Rahatlamak için aldığınız hızlı hızlı soluma, sizi nefes alamıyormuş hissine kapılmanıza neden olur. Bu soluma sizi tatmin etmemeye başlar ve daha çok nefes almak istersiniz. Bu bir kısır döngü şeklinde panik atak esnasında tekrarlanır ve sizin nefes darlığı yaşamanıza ya da hissetmenize neden olur. Psikiyatristler de bu nefes darlığı hissinin hızlı solunun almaya çalışmaktan dolayı kaynakladığı konusunda hem fikirler. 


Panik atak tedavisinden solunum kontrolü çok önemli rol oynar. Panik atağınızın başladığını anladığınız an derin solunum yapmaya başladığınızda panik atağı sonlandırabilme şansınız artar. Panik atak anında nefes darlığı yaşamanın başka bir nedeni yoğun kaygı hissedildiğinden göğüs, omuz ve boyun kasları kasılır ve sıkılır. Bu durumda akciğerin çalışma kapasitesi kısıtlanır ve nefes alıp vermek zor hale gelir. Bu durumda panik atağı daha çok tetikler ve his artar. Bu açıdan bakıldığında önce nefes alma tekniğimizi düzeltirsek panik atağı kontrol etmede büyük yok kat edilmiş olur.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Yeliz Banu Küçüksubaşı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Yeliz Banu Küçüksubaşı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt