Yükleniyor
Uykusuzluğun Sağlığa Zararları Nelerdir?

Uykusuzluğun Sağlığa Zararları Nelerdir?

  • Uykusuzluğun Sağlığa Zararları Nelerdir?
  • Uykusuzluğun sağlığınıza birçok zararı bulunur. Bu durumlar ise şunlardır:

Uyku, bedenimiz ve ruhsal sağlığımız açısından önemli bir unsurdur. İnsanın temel ihtiyaçları arasında bulunur. Bu yazıda uyku hakkında bahsedeceğimiz kısım, uykusuzluğun sağlığa verdiği zararlardır. Uykusuzluğun ileriye gittiği zaman, yaşamınızı dahi tehlikeye atabilecek birçok sıkıntıları vardır. Yaşam kalitemizi haliyle etkileyen uyku, hayatımızdaki üçte birlik zaman dilimini kapsar. Uykusuz kalmış bir vücudun, sağlıklı ve düzgün çalışabilme ihtimali yoktur. 

Uykusuzluğun sağlığınıza birçok zararı bulunur. Bu durumlar ise şunlardır:

  • Uykusuzluk, hafıza kaybı yaratır. Hafıza kaybı yaratmasında ki sebep, beyninizi uyuşturmasıdır. Bir süre sonra hatırlamaya mecaliniz kalmayacak birçok olaya şahit olursunuz. Uyku sırasında, beyin hücrelerinizin yenilenmesi, beyine yeni giren nöronların tanıması gerçekleşir. Uykusuzluk beyni yoran bir durumdur. Yorulan beyin, öğrenmeye halsiz kalır ve konsantre olmayı unutur.
  • Büyüme hormonunu azaltır. Hormondaki üretim, uykunuzun ne kadar düzgün geçtiğine bağlıdır. Uyku düzensizliği veya uykusuzluğun getirdiği sıkıntılardan biriside büyüme hormonunun azlığıdır. Hormon üretimi için 3 saat uykuya ihtiyaç olduğu gibi testosteron üretimi içinde gereklidir.
  • Kilo almanıza neden olur. Uykusuzluk vücudumuzun metabolizmasını yavaşlatır. Açlık ve tokluk hormonlarının kontrol dışına çıkmasından ötürü, iştahımıza engel olamayız ve sürekli bir şekilde yemek yeme isteği gelir.
  • Bağışıklık sisteminizi çökertir. Uykunun sağlık açısından önemini bu şekilde daha iyi kavrayabiliriz. Bağışıklık sistemini çökertmeye kadar yol açabilen uykusuzluk, kişiyi birçok hastalığa açık hale getirir.
  • Kalp hastalıklarını tetikler. Uzun süreli uykusuzlukta, kronik kalp hastalarının, kalp krizi riskini artırır. Bu durum göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur.
  • Depresyona yol açar. Uzun süre uykusuz kalan insanlar, yapabileceğiniz bir şey kalmadığında da uykusuzluk çekiyorsanız, düşünmeye başlarsınız, düşüncelerinizle kendinizi sıkar ve sonunda depresyona girersiniz. Depresyonun sağlık açısından stres yarattığı aşikar bir durumdur.
  • Paranoya, kaygı ve intihar düşünceleri. Uzun süreli uykusuzluklar sonucunda psikolojik sıkıntılar içine düşebilirsiniz. Duygu durum bozukluğunuz yüzünden, aklınıza gelen en saçma şeyler, en yapılabilecek hale gelir. Bu durum uykusuzluğun en tehlikeli yan etkilerinden birisidir. Görmemeye ve hissetmemeye başlamanız halinde, kendinize birçok zarar verebilme özelliğine sahip olursunuz.

Uykusuzluğun ruhsal ve bedensel açıdan sağlığa birçok zararı bulunduğunu, yukarıdaki maddeler sayesinde öğrendik. Uykusuz kalmamak için, sabahları uyumaktan kaçınmamız gerekiyor. Uykusuzluk çekenler için ise tavsiyemiz, geceleri uyumaya çalışmadan önce bir saat kitap okumalarıdır. Bu durum gözlerimizi yorar ve kısa sürede uykuya dalmamıza neden olur. Uzmanlar, ideal uyku süresinin 7-8 saat olduğunu söylemektedir. Kişiden kişiye değişen bu durumun ortası kimine göre 6-7 saat, kimine göre ise, 8-9 saattir.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Yeliz Banu Küçüksubaşı için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Yeliz Banu Küçüksubaşı Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt