Öfkenin Sağlığa Zaraları Nelerdir?
- Öfkenin Sağlığa Zaraları Nelerdir?
- Peki, öfkenin vücudumuza ve ruh sağlığımıza zararları nelerdir? Maddeler halinde görelim.
Öfke, insanların duygu yüklü birikimlerini, istenmeyen sonuçlara ve kabul görülmeyen beklentilere verilen duygusal bir tepkidir. Genelde aşılmaya çalışılan durumdur. Öfke, bazı insan ilişkilerinde temel bir sorun halindedir. Bununla birlikte hayatınızda öfke sonucunda birçok sıkıntıya maruz kalırsınız. Çalışma yaşamında ki stresin öfkeyle bastırılmaya çalışması durumu, her üç bireyin birinde bulunmaktadır. Sinirlenmek için birçok neden bulabiliriz fakat gereksiz sinir yani öfke, insanı boğar ve sıkar. Öfkenin uygun bir şekilde ifade edilmesi gerekir ve bu durumu gerçekleştirmeyen bireyler ise sıklıkla öfkeli olmaya başlar. Strese de yol açan eylemlerden birisi olan ve sağlığımızı tehdit eden bir duygu ve durumdur. Fiziki açıdan kendinize zarar verir ve yıpratırsınız. Duygularınız ve pişmanlıklarınız ise size vicdan azabı çektirir ya da kendinizi kötü hissetmenize neden olur. Ruhsal sağlıkta da birçok önemi bulunan ve birçok sorun doğurtan duygudur. Öfkeli bireyler genelde, öfkesini dinginleştirmeye değil de azdırmaya çalışan taraflardır. Öfke sadece bir duygu değil, psikolojik ve fizyolojik yönden de yıpratıcı bir durumdur. Örneklendirme yapacak olursak, beynimiz alışkanlık gösterdiği bir olaya, her zaman ki verdiğiniz tepkiyi vermeyi çağrıştırır. Yani bir futbol maçı esnasında, sinir sistemimiz bize reaksiyon verir. Solunumumuz ve nabzımız hızlanır. Sinir anında tansiyonunuz dahi yükselebilir. Terlemeye başlar ardından gözbebekleriniz genişler.
Peki, öfkenin vücudumuza ve ruh sağlığımıza zararları nelerdir? Maddeler halinde görelim.
- Aşırı öfkenin baş ağrısı yapması doğaldır. Öfke anında vücudunuzu kastığınızda, yaptığınız kasıntılar durumunda başınızın ağrıması muhtemeldir.
- Aşırı öfkenin sonucunda vücudunuzda yaygın ağrılar hissedebilirsiniz. Bacaklarınızın kısmından, sırt ağrısına kadar yol açabilir.
- Aşırı öfkenin başınıza açtığı sorunlardan birisi ise; Deri döküntüleridir.
- Duygu durumlarınızı da kontrol edememeye başlarsınız. Bir süre sonra sürekli sinirlilik haliyle karşı karşıya gelir ve sıkıntılarınız daha da çoğalmaya başlar.
- Düşüncelerinizi yönetmede sıklıkla sorun yaşıyorsanız ve onları istemsizce şiddet eğilimine yöneltiyorsanız, profesyonel bir yardım almayı düşünün.
- Sinüs boşluklarınızda basınç hissedersiniz. Alnınızın ağrıması muhtemel olduğundan, sorunun yaygınlaştığı vakit bir hastaneye başvurabilirsiniz.
- Kalp çarpıntısı ve göğüste sıkışma. Aniden ve yüksek bir şekilde öfkelenen insanlarda kalp çarpıntısı ve göğüste sıkışma olabilir.
- Vücudunuzda karıncalanmalar olur. Bu karıncalanmaların neden olduğunu düşünüyorsanız, öfkenin size zarar vermeye başladığını görebilirsiniz.
Maddeler halinde gösterdiğimiz öfkenin yol açtığı hastalıklar ve duygu durum bozuklukları, bilmeniz gereken durumları size aktarmaya çalıştık. Bilindiği takdirde yapılmaya devam ediliyorsa ve engellenemeyecek seviyeye geldiyse, bir psikoterapiste başvurmanız önerilir.