Yükleniyor
Oyun Atölyesi

Oyun Atölyesi

  • Oyun Atölyesi
  • Oyun atölyesi nedir? Kazanımları nelerdir?
  • Oyun Çocuğun Dilidir!
  • Mutlu Anne, Mutlu Çocuk!
  • Kreş – Anaokulu Çok Geç!

Oyun atölyesi nedir? Kazanımları nelerdir?

Çocuklara yönelik oyun atölyesi, güvenli bir ortamda çocukların gelişimine katkı sağlayan destekleyici aktiviteler sunan bir programdır. Bu oyun atölyesi, çocukların psikolojik, fiziksel ve zihinsel gelişimine odaklanarak onları desteklemeyi amaçlar. 

Uzman psikologlar ve çocuk gelişim uzmanları tarafından yönetilen oyun atölyesi, çocukların gelişimine uygun etkinliklerle kaliteli zaman geçirmelerini sağlar.

Günümüzde sokak ve mahalle kültürünün yerini ekranlar almış durumdadır. Ne yazık ki bu durum çocukların gelişimini olumsuz etkileyen bir faktör haline gelmiştir. Pandemi sürecinin de etkisiyle çocuklarımız farklı alanlarda gelişimsel gerilikler yaşamaktadır. Dil gelişimi ve sosyal beceriler gibi konularda sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu noktada oyun atölyesi uzmanları, ebeveynlere rehberlik ederek çocukların gelişimini takip etmekte ve ailelere yol göstermektedir. Mizacı, yaş dönemi ve ailenin yapısını dikkate alan oyun atölyesi uzmanları, ebeveynlere önemli bir yol haritası sunmaktadır.

Oyun Çocuğun Dilidir!

Oyun atölyesinin en önemli faydalarından biri, çocukların akranlarıyla iletişim becerilerini geliştirmesidir. Oyun, çocukların duygusal ifade ve sosyal etkileşim kurma sürecini destekleyen bir dil olarak önem taşır.

Oyun atölyelerinde, her ay çocuk gruplarına özel olarak uzmanlar tarafından planlanan oyunlar sunulur. Örneğin, bebek grupları için kullanılan oyun malzemeleri, güvenli ve kimyasal içermeyen ürünlerden oluşur. Bu şekilde, çocukların ağız yoluyla zararlı maddeye maruz kalma riski minimize edilir. 

Ayrıca, oyun atölyelerinde çocukların yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirecek şekilde 5 duyusuna hitap eden çeşitli materyaller kullanılır. Bu materyaller aracılığıyla çocuklar farklı oyun deneyimleri yaşayarak öğrenmeyi keşfederler.

Mutlu Anne, Mutlu Çocuk!

Oyun atölyesi, çocuklara katkı sağlamasının yanı sıra ebeveynlik yolculuğunda ailelere de destek sunan bir programdır. Ebeveynlere, çocuklarıyla etkileşimde bulunurken oyunun önemini, güvenli bağlanma ve ayrışma süreçlerinde nasıl destek olabileceklerini ve gelişimsel dönemlere özgü sendromlarla başa çıkma konusunda danışmanlık hizmeti verilir. Bu sayede, aileler çocuklarının ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir ve ebeveynlik sürecini daha bilinçli bir şekilde yönetebilir. 

Oyun atölyesi aynı zamanda Afrika atasözünde ifade edildiği gibi, 'Bir çocuğu yetiştirmek için bütün bir köye ihtiyaç vardır' anlayışıyla hareket eder. Çünkü çocukların sağlıklı gelişimi için toplum desteği ve bilinçli ebeveynlik birlikte önemlidir. Ayrıca, 'Mutlu anne, mutlu çocuk' ilkesi de bu bağlamda önem taşır, çünkü ebeveynin kendi mutluluğu çocuğunun mutluluğunu etkiler.

Kreş – Anaokulu Çok Geç!

Oyun atölyeleri, 4 aylık bebeklerden başlayarak 4 yaşa kadar hizmet veren kurumlardır. Atölyeler, 4-8 ay, 12-18 ay, 18-24 ay, 24-36 ay, 36-48 ay ve anaokulu/kreş hazırlık programları gibi farklı yaş gruplarına yönelik programlar sunar. Erken dönem gelişimi son derece önemlidir, çünkü 0-3 yaş aralığı beyin gelişimi açısından kritik bir süreçtir ve beyin gelişiminin %80'i bu dönemde tamamlanır. Bu nedenle, bu dönem için "çok erken" demek doğru olmayacaktır.

Oyun atölyelerinde, 2 yaşına kadar ebeveynler çocuklarıyla birlikte katılım sağlar. Bu dönemde, anne-bebek bağının güçlendirilmesi hedeflenir. Güvenli ayrışma süreci ise genellikle 2-4 yaş aralığında yaşanır. 2 yaşından sonra, ebeveynlerin katılımı olmadan gruplar düzenlenir ve amacımız, çocukların kaygısız ve şefkatli bir şekilde ayrışma sürecini deneyimlemelerini sağlamaktır. Çünkü güvenli bağlanma kadar, güvenli ayrışma da büyük öneme sahiptir.

Ayrışma sürecinde çocuk ve ebeveynin kaygı yaşamaması son derece önemlidir. Bu nedenle, ebeveyn eşliksiz gruplarda ebeveynler, atölye alanını kamerayla izlerken, çocuklar da ihtiyaç duydukları zamanlarda ebeveynlerine ulaşabilirler. Bu yöntem, ilerleyen dönemde anaokulu veya kreş gibi yerlerde hızlı, güvensiz ve zorlu ayrılma süreçlerinden önce güvenli bir geçiş süreci yaşamalarını sağlar. Aynı zamanda, travmatik ayrılma anksiyetesi ve okul reddi gibi durumların önüne geçer.

Bu makaleyi yazmış olan, Psk. Zehra Asena Akyıldız için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Psk. Zehra Asena Akyıldız

Psikolojik Danışma ve Rehberlik

Psk. Zehra Asena Akyıldız Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt