Öz Disiplin Kazanmak İçin 11 Önemli Tavsiye Nedir?
- Öz Disiplin Kazanmak İçin 11 Önemli Tavsiye Nedir?
- Gençlerin, yetişkinlerin ve girişimcilerin daha yüksek öz disipline sahip olması için uygulanacak yöntemler:
- Düzenli ve Sağlıklı Beslenin
- İyi Hissetmeyi Beklemeyin
- Kendinizi Ödüllendirin
- Kendinizi Affetmeyi Bilin
- Şükretmeyi Bilin
- Hedef Belirleyin
- Düzenli ve Yeterli Uyuyun
- Sporu İhmal Etmeyin
Gençlerin, yetişkinlerin ve girişimcilerin daha yüksek öz disipline sahip olması için uygulanacak yöntemler:
Düzenli ve Sağlıklı Beslenin
Yapılan bilimsel araştırmalara göre kan şekerinin düşük olması insanları halsiz yapmaktadır. Aç olduğunuz zamanlarda odaklanmakta zorlanır hatta beyniniz olması gerektiği gibi çalışmaz. Açlık sizi verimsiz, gergin ve karamsar yapar. Bu da yerine getirilmesi gereken sorumluluklara ve işlere olumsuz yansır. Farklı bir deyişle açken kendi kontrolünüzü sağlayamazsınız. Bu sebeple de düzenli şekilde bir şeyler atıştırın. Uzmanlarımızın da dediği gibi sık sık ama az yemek ideal olanıdır. Abur cubur yemek yerine sağlıklı yiyecekleri tercih etmelisiniz. Örneğin çikolata yemek yerine bir avuç badem yemelisiniz.
İyi Hissetmeyi Beklemeyin
Öz disiplin kazanmak, olağan rutinden, konfor alanınızdan çıkmayı, rahatsız olan şeylerle karşılaşmanızı gerektirir. Power Of Habit, Alışkanlığın Gücü kitabında Charles Duhigg, alışkanlıklarınızın beyindeki Basal Ganglia bölgesi ile ilişkili olduğunu, bu bölgenin beyindeki duyguyla ve hafızayla ilişkili olduğunu ifade etmekte. Kararlarsa beynin ön kortekste yer alıyor. Bir davranış alışkanlığına dönüştüğü zaman karar verme mekanizmasına iptal oluyor ve beyin oto pilot moduna geçiyor. Bu sebeple kötü alışkanlıklardan vazgeçip yeni alışkanlığa geçilmesi size bir şeylerin yanlış olduğu anlamına geldiği düşüncesi verebilir. Beyin alışık olduğu düzenden farklı düzene geçmeye direnebilir. Çözüm ise, yanlış olduğunu hissettiğiniz şeyleri sahiplenmekten geçer. Farklı alışkanlıklara geçiş zaman alabilir.
Kendinizi Ödüllendirin
Öz disiplinli olmak, tatsız yiyecekler yemek, uykudan mahrum kalmak, yorulmak gibi olumsuz durumları içermez. Esasında kendinize ödüller vermezseniz çok hatalar yapar, hayal kırıklığı yaşar ve eski alışkanlıklarınıza geri dönersiniz. Bu ise hoşlanmayacağınız bir şeydir. Bu sebeple öz disiplin kazanma sürecinde kendinizi ödüllendirmelisiniz.
Diyet yapıyorsanız eğer cumartesi günlerini kendinize ödül günü olarak belirleyin. Dondurma, çikolata ısmarlayın. Düzenli bir şekilde spor salonuna gidip, ağırlık çalışıyorsanız da cuma akşam sporundan daha sonra kendinize özel bir masaj yaptırın.
Para biriktirmeye çalışıyorsanız eğer aylık 150 TL’lik bir parayı dilediğiniz gibi harcayın. Öz disiplini kazanmak zor bir eylemdir. Bu sebeple kendinizi ödüllendirip bu eyleminizi süreğen kılmanız önemlidir.
Kendinizi Affetmeyi Bilin
Farklı düşünce yapısı kazanmaya çalışırken her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bazen gelgitler yaşar, büyük başarılar elde eder bir anda yere çakılırsınız. Önemli olan bu durum da bile yürümeye devam etmektir.
Kafanıza takılan sorunlar olduğunda durup bu sorununuzu irdeleyin ve yürüyüşünüze devam edin. Pişmanlık, üzüntü, öfkeyle sarmalanmak son derece kolaydır. Fakat bu duygularınız öz disiplin kazanmanıza yardımcı olmayan duygularınızdır. Bunun yerine ise bu tür olumsuzluklardan ders çıkarmayı bilmeli ve bu problemleri deneyim olarak görmeyi denemelisiniz. Öz disiplin kazanmak için ne kadar çaba harcarsanız o kadar ilerlersiniz. Bu sebeple tereddüt ve pişmanlığa kapılmadan, kendinizi affedip sürece devam etmelisiniz.
Şükretmeyi Bilin
Bir şeyleri arzulamak ve istemekle çok zamanımızı harcarız. Şükür alışkanlığımız bizi sahip olmadığımız şeyler için sürekli olarak arzu etmekten ve sahip olduklarımız için müteşekkir olmaya yöneltir. Farklı zihin yapısına sahip olduğumuzda hayatımız önemli ölçüde değişir.
Şükran duygusu hem duygusal sağlığımızı hem de zihnimizi iyileştirir. Ve yoksunluk hissiyatından kurtarıp sahip olduklarımızın tadını çıkarmaya yöneltir. Yoksunluk ve yetersizlik hissi olduğunda bir şeylere odaklanmak neredeyse imkansızlaşır. Zira zihnimiz sürekli sahip olamadıklarımıza yönelir. Bu da anksiyete ve korkuya sebep olur. Yoksunluk hissiyatının strese bununla beraber de vücutta ve sağlığımızda pek çok soruna neden olduğunu belirtmemiz gerekir.
Bu nedenle günde 15 dakika bile olsa varlığından ötürü şükrettiğiniz şeyleri yazın. Zihinsel ve bedensel rahatlığı hissedeceksiniz.
Buna ek olarak ibadet ya da meditasyonda zihninizi rahatlatabilir. İbadet esnasında kafanızdaki gürültü son bulur. Kendiniz ve Allah ile baş başa kalırsınız.
Hedef Belirleyin
Aktif hedef belirlemeyle pasif hedef belirleme arasındaki farkı bilmelisiniz. Pasif hedef sadece zihninizde yer alır. Ayrıntılı olmadıkları için pasif olarak adlandırılmaktadırlar.
Aktif hedef farklıdır. Hedefinize dair tüm ayrıntılıları not almışsınız, bu hedefi gerçekleştirmek için neler yapmalısınız somut şekilde öğrenmişsiniz demektir. Aktif hedef ölçülebilir ve spesifiktir. Uzun vadeli planlar aktif olarak hazırlanır, her gün bu hedefi gerçekleştirme adına çaba sarf edilir.
Aktif hedef belirlendiği zaman disiplin kazanırsınız. Böylece hedefinizi net biçimde bildiğiniz için neler yapmanız gerektiğini de bilirsiniz. Aktif hedef belirlemeniz için öncelikle uzun vadeli planlarınızın olması gereklidir. Bu planı gerçekleştirmek için ise günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak da durum değerlendirmesi yapmanız gereklidir.
Düzenli ve Yeterli Uyuyun
Öz disiplin ve uyku birbiriyle doğrudan ilişkilidir. Odaklanıp, konsantre olup da verimli çalışmak için kaliteli ve yeterli uyumak büyük önem taşımaktadır. Yeterli düzeyde uyumadığınız zaman bu ruh durumunuza, yargı yeteneğinize, odaklanmanıza, genel sağlığa ve beslenmeye olumsuz etki eder.
Yapılan araştırmalar düzensiz uykusu olan insanların daha çabuk hastalandığını, bağışık sistemini olumsuz etkilediğini de ortaya koyuyor. Bu nedenle günde en az 6 saat uyumalısınız. Uykuyu geçmeden en az 5 saat önce kafein içerikli içecekler içmemelisiniz.
Ucunda ölüm olmadığı sürece yatağınıza cep telefonuyla, tabletle, bilgisayarla girmeyin.
Sporu İhmal Etmeyin
Spor yapmak hayatınızdaki önemli alışkanlıklardan biri olmalıdır. Spor yapmak sizlere pek çok alışkanlık da kazandırır. Özellikle sabahları spor ve egzersiz yaparsanız güne bomba gibi başlarsınız.
Günümüzde iş hayatında keşmekeşi reddetmiyoruz. Bizler bir yere yetişme korkusu ile sporu ihmal edebiliyoruz. Trafikten dolayı insanlar her sabah sporu yapmak yerine yarım saat önceden yola çıkıyor. Maalesef ki böyle bir realite var.
Egzersiz yapmak, damarlardaki kan akışını hızlandırır, hücrelerinizin çok oksijen almasını sağlar. Böylece bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışır.
Hayatınızda spor yapmak istiyorsanız eğer bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Örneğin her sabah 15 dakikalık yürüyüşle güne başlayabilirsiniz. Daha sonraysa bunu 25 dakikaya, 35 dakikaya çıkarabilirsiniz; yürüyüşünüzü koşuya çevirebilirsiniz. Eğer bu sistematiği hayatınıza oturtursanız koşudan, spordan, egzersizden bir ömür vazgeçemezsiniz.
Düzenli Olun
Öz disiplin ve koyulan hedeflere ulaşmak için hayatınıza düzen şarttır. Düzen hem özel hayatınızda hem de mesleki hayatınızda benimsenecek bir alışkanlıktır. Yeni hem ofisinizi hem evinizi hem de mail kutunuzu düzenli tutmaktan bahsetmekteyiz.
Düzenli olmak, disiplinli olmaktır. Eğer kendinizi dağınık hissediyorsanız bu durumu yavaş yavaş düzeltebilirsiniz. Örneğin; her gün masanızı, dolabınızı düzenleyin. Gereksiz olan şeyleri kaldırın. Çöp kutunuz doluysa dışarı çıkıp atın. Ertesi gün dolabınızdaki kıyafetlerinizi düzenleyin. Ertesi gün çantanızda kalmış fişleri atın. Bu tür hususlara dikkat edip, hayatınızı düzenden yana saf tutarsınız, hayat kaliteniz artar.
Zaman Yönetimine Önem Verin
Zamanınızı doğru yönetirseniz eğer önemli şeylere de vakit ayırırsınız. Uzun vadeli planları gerçekleştirebilmek için acil işlere değil, önemli işlere zaman ayırmak şart.
Öz disiplin kazanmanın temelinde yatan unsurlardan bir tanesi zaman yönetimidir. Zaman yönetimi, en bilindik ve başarılı insanların sırrıdır. Başarılı bu insanlar zamanını çanta da keklik olarak görmezler. Zamanın geri getirilemez ve kısıtlı olduğunu bildikleri için zamanlarını verimli ve doğru kullanırlar.
Her insanın günde 24 saatlik zamanı var. Fakat bu zamanı doğru yönetip kendi lehine çeviren insanlar, diğer insanlardan binlerce adım öne çıkarlar.
Pes Etmeyin
Disiplin ve sabır aynı cümlenin içerisinde kullanılmaya müsait kavramlardır. Israrlı ve sabırlı olmak, başarısız olunduğunda bile tekrardan ayağa kalkmanızı sağlar. Sabırlı olmadığınız sürece disiplin kazanmanız mümkün değildir. Çünkü hedefe ulaşmak çok zordur. Bizler ısrar etmek yerine pes etmeye eğilimli insanlarız. Fakat şunu unutmamalıyız ki; dünya da başarılı insanlar, onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce kez başarısız olmuştur. Başarısızlık, başarıya giden yol da kaldırım taşıdır.
Pes etme huyundan vazgeçmelisiniz. Ne istediğinizi açıkça bilmelisiniz. Vazgeçmek için gerekçeniz yeterli ve güçlü değilse çabucak pes etmeyiniz.