Sosyal Medya Bağımlılığın Sağlığa Zararları
- Sosyal Medya Bağımlılığın Sağlığa Zararları
- Sosyal medyanın, insan sağlığına verdiği zararlar ise şunlardır:
Globalleşen dünyada, internet çağı gelişmeye devam ettikçe, oluşan sorunlardan birisi ise, sosyal medya bağımlılığıdır. Sosyal medyada, insanların diğer insanların hayatlarını görmesi, birtakım içeriklere takılı kalma ve kendilerini öne çıkarmak için birçok çabada bulunma amacı güden kişiler vardır. Kişi yavaş yavaş, bağımlı olur ve bağımlı olduğunun farkına bile varmaz. Sosyal medya, günden güne hayatını etkiler ve kendisinden neleri aldığının farkında değildir. En önemlisi sosyal medya insanın zamanını çalar. Günün yirmi dört saatinde, 8 saati uyuyorsak, sosyal medya bağımlılarının, sosyal medyaya ayırdığı süre neredeyse günün 10-11 saatidir. Bu durum insanın psikolojisinden, bedeninden ve ruh sağlığından eksiltiyor. Aramaya başladığınız huzuru bulamalarından ve bağımlılığın getirdiği huzursuzluğa alıştıklarından, günün hangi saati olursa olsun, elleri telefona gittiği gibi sosyal medyaya girip, kurcalamaya başlarlar. Canlarının sıkıldığı anda, sosyal medya akıllarına gelir ve telefonlarından tıklamaya alışmaya başlarlar. İnsan ilişkilerinde, sosyal medya bağımlıları çok kötü bir duruma girer. Arkadaş ortamında, konuşmalara ve sohbetlere odaklanamazlar, ellerine telefonu aldıkları gibi, fark etmeksizin, arkadaşlarının sohbetlerini örselerler ve zamanını sosyal medyaya harcalar. Bu durumun ileri gitmesi halinde, insanın sağlığına birçok zarar gelebilir.
Sosyal medyanın, insan sağlığına verdiği zararlar ise şunlardır:
- Akıl yürütme konusunda sıkıntı çekerler. Beyinleri, mantık konusunda düşük seviyede çalışır. İnsan bu konularda zayıf düştükçe kendini dış dünyayla soyutlamaya başlar ve bu durumsa depresyon başlangıçlarından birisidir.
- Asosyalliğin başlangıçlarından birisidir. Asosyallik, kişiye duygu durum bozukluğu yaşatabilir. Kendini her an, stres altında hissetmeye başlayan kişi, yaşamdan tat almayı yavaş yavaş kesmeye başlar.
- Yetersizlik hissiyatı yaratır. İnsan bazı alanlarda, kendini gösterip, diğer kişilere izlenimlerini olumlu yönde yansıtması gerekir. Bu durum sosyal medya bağımlıları için büyük bir sorun teşkil eder. Sosyal becerilerinin kaybolduğunu ve kendini anlatamamalarından ötürü, iş alanlarından ve arkadaş ortamlarından dışlanırlar. Hayatlarında büyük etkisi olan bu durum, onlar açısından psikolojik bir çöküntüye neden olabilir.
- Psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlar. Sürekli bir şekilde, sosyal medya kullanan kişilerde, beyinlerini her alanda meşgul etmeye başladıkları için, tüm dünyasını sosyal medya üzerinde inşa etmeye başlarlar. Bu durumsa, fazla düşünme ve bipolar bozukluğunun başlangıçlarından bazılarıdır.
- Beyinleri her an yorgun olduğu için, gün içinde de suratsız ve enerjisi düşük gözükürler.
Sosyal medya bağımlılığının bahsettiğimiz zararlarını görüyorsunuz. Bu durumu düzeltebilmeniz için, bağımlı olduğunuzu kabul etmeniz gerekir. Kişi kendine dürüst olduğu zaman, bu durumdan kurtulabilir. Sağlıklı yaşam, bedeninizin yanı sıra ruhunuza da lazım gelir.