Yükleniyor
Toplumda En Fazla Görülen Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

Toplumda En Fazla Görülen Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

  • Toplumda En Fazla Görülen Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?
  • Depresyon
  • Obsesif Kompulsif Bozukluk
  • Panik atak

Mutlu, huzurlu bir yaşam sürmek için beden sağlığı ne kadar önemliyse hayatın tadını alabilmek doya doya yaşamak için ruhumuzun da sağlıklı olması gerekir. Nasıl ki şeker hastalığı, tansiyon, kalp hastalıkları gibi yüzlerce rahatsızlığın tedavi yöntemleri farklılık gösteriyorsa psikolojik hastalıklar da kendi arasında kategorilere ayrılır, ve her birinin tedavi yöntemi farklıdır.

Herkesin psikolojisi, yaşadıkları olaylar aynı olsa da etkilenme dereceleri farklılık gösterir. Kimi insan bir yakının ölümü ile hayata küser. Yeniden normal yaşama dönmesi uzun bir süre alırken, başka bir kişinin ölüm olayına verdiği psikolojik tepki çok daha farklı olabiliyor. Olaylara verilen farklı tepkiler, psikolojide farklı hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu makalede toplumda en fazla görülen psikolojik hastalıklar nelerdir? konusu hakkında detaylı bilgiler aktarmaya çalışacağız.

En fazla yaşanılan psikolojik rahatsızlıklar ;

Depresyon

Depresyonda olan bir kişi kendini sürekli mutsuz, huzursuz ve gergin hisseder. Peki depresyon nedir? Depresyon, kişide olumsuz düşünmeye sevk eden her zaman negatif davranışlar içinde bulunmaya iten ruhsal bir rahatsızlıktır. Toplumun büyük bir çoğunluğun yaşamış olduğu depresyonlu ruh hali konuşma terapisi ve kişisel egzersizler yapılarak kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ancak konuşma terapilerine ve egzersizlere cevap vermeyen kişilerde ilaç tedavisi uygulanır.

Sürekli mutsuz hissetmek

Yapılan aktivite ne kadar eğlenceli olursa olsun kişinin zevk alamaması

Normalden daha fazla yemek yemek yada tam tersi yemek yemekten kaçmak

Sürekli uyuma arzusu

Gergin ve agresif tavırlar sergilemek

Sürekli ölümü düşünmek gibi davranışlar depresyonun belirtileri arasındadır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk bir diğer adıyla bir veya birden fazla şeye karşı takıntılı olmaktır. Obsesyon yani takıntı, sürekli olarak aynı şeye odaklanmak, sık sık aynı şeyi yapma isteğidir. Kısacası takıntılı olmak bir düşünce bozukluğudur.

Ellerinin sürekli kirli olduğunu düşünmek bir takıntıdır. Fakat sürekli ellerini yıkamak obsesif kompulsif bozukluk olarak değerlendirilir. Bu psikolojik rahatsızlığın toplumda görülme sıklığı oldukça fazladır. Yüzlerce farklı takıntılı davranış bozukluğu vardır. Kişilerde en fazla görülen obsesif kompulsif bozukluk temizlik takıntısıdır. Sürekli temizlik yapma isteği günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.

Panik atak

Korku duygusu mutlu olmak, gülmek, ağlamak kadar insanî bir durumdur. Deprem anında korkmak, tedavisi olmayan bir hastalıkta ölmekten korkmak çok normaldir. Fakat, ortada hiç bir neden yokken korkmak, kalp krizi geçirip öleceğini düşünmek, kalp atışının hızlanması, terlemek ise kişinin panik atak nöbeti geçirdiğinin belirtileridir.

Panik atak, geçmişte yaşanan travmalar sonucu ortaya çıkan sebebi olmayan korku halidir. Hayatın her hangi bir döneminde yaşanan kötü bir olayı unutmaya çalışmak fakat her aklına geldiğinde rahatsız olmak bir süre sonra kişinin istemsiz bir şekilde korkmasına neden olur.

Gerçekten varolan bir korku anında beyin korkunun sebebine odaklanmaz. O anda sadece kaçmayı düşünür. Korktuğumuz zaman beyin adrenalin hormonu salgılar. Kalp hızlı hızlı atar. Nefes alıp verme hızı değişir. Boncuk boncuk terler. İşte bütün bu tepkiler korkuya sebep olan nedenin ortadan kalktığı zaman kendiliğinden geçmektedir. Aynı şekilde panik atak nöbeti de hiçbir neden yokken gelir en fazla yarım saat içinde belirtiler ortadan kaybolur.

Toplumda en fazla görülen psikolojik hastalıklardan biridir panik atak. Nöbet sırasında kişinin tüm sakinliğini koruyup yaşadığı durumun gerçek bir tehlike olmadığının farkına varması gerekir. Tahmini panik atak nöbet suresi 15-20 dakika kadar sürmektedir.

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Alperen Karabulut için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Alperen Karabulut Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt