Yükleniyor
Hiperbarik Oksijen Tedavisi

Hiperbarik Oksijen Tedavisi

  • Hiperbarik Oksijen Tedavisi
  • Tedavi nasıl uygulanıyor?
  • Tedavi ne kadar sürüyor, bu süre içinde neler yapılabilir?
  • Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
  • Yan etkiler nelerdir?

Tedavi nasıl uygulanıyor?

Tedavilerimiz en son teknolojik donanımlar ve emniyetli koşullarda özel olarak imal edilmiş basınç odamızda uygulanmaktadır. Basınç odasının içi havayla doldurularak normal atmosferik basıncın 2-3 katı seviyeye kadar ulaşılır. Bu basınç seviyesi, deniz altında 14-18 metre derinliğe dalış etkisi oluşturmaktadır. Hastalar, basıncın yükseldiği aşamada kulaklarında dağları aşarken ya da uçakta hissedildiği gibi değişiklikler hisseder. Orta kulak ve sinüs boşluğundaki havayla, basınç odası içindeki hava basıncının eşitlenmesi için oda içinde bazı basınç eşitleme manevralarının yapılması gereklidir. Hedef basınca ulaşıldıktan sonra maske yoluyla %100 oksijen solumaya başlanır. 

Tedavi ne kadar sürüyor, bu süre içinde neler yapılabilir?

Hastalık türüne göre tedavi sıklığı, genellikle günde 1 veya 2 seans olmak üzere haftada 6 gün şeklindedir. Toplam seans süresi de hastaya göre değişmekle birlikte ortalama 30 gündür. Tedavi seansı süresi 2 saat olup, bu süre içinde 25’er dakikalık 3 oksijen soluma periyodu ve bunların arasında 5’er dakikalık 2 hava soluma molası verilir. Tedavi boyunca sağlık personeli eşliğinde gerekli tıbbi müdahaleler ve tıbbi monitörizasyon yapılabilmektedir. Basınç odasının dışında yer alan operatörün, basınç odası içindeki hastalar ve personelle diafon yoluyla sesli ve monitörler yoluyla görsel iletişimi sağlanmaktadır. 

Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

En sık başvuru nedeni iyileşmeyen yaralardır. Bu yaralar genellikle diyabet, damar dolaşım problemleri, varisler, cerrahi girişimler, yatak basısı, radyoterapi sonrası hasarlar, yumuşak doku enfeksiyonları gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Ani işitme kaybı, ani görme kaybı, dalgıçların vurgun hastalığı, karbonmonoksit zehirlenmesi (soba, doğalgaz vs), siyanür zehirlenmesi, gaz embolisi, gazlı gangren, travmatik beyin hasarı, beyin abseleri, kemik enfeksiyonları, protez enfeksiyonları, diş implantları uygulamaları, kemik nekrozları, tutması şüpheli greft ve flepler (deri nakli), ezilme yaralanmaları, kemik kırıklarının hızlı iyileşmesinin istendiği durumlar, yanıklar, ayak ve el parmaklarının tromboembolileri gibi çok sayıda hastalıkta kullanılmaktadır. Yeni araştırmalar sonucunda, yaşlanmanın etkilerini geciktirmek, Parkinson hastalarında yaşam kalitesini artırmak, migren ve küme tipi baş ağrılarının önlenmesi, multiple skleroz hastalarında semptom sıklığını azaltmak, nevrozlarda medikal tedaviyi desteklemek gibi amaçlarla da kullanılabileceği gösterilmiştir. 

Yan etkiler nelerdir?

En sık karşılaşılan yan etki barotravmadır. Bu da basınç odası içinde artan basınçla orta kulak ve sinüs boşluklarındaki havanın basıncının eşitlenememesi nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Genellikle nezle, sinüzit gibi üst solunum yollarının enfeksiyonu olması durumunda ortaya çıkabilir ve dalış sırasında ağrıya neden olur. Bu durumda tedaviye birkaç gün ara verilmesi ve üst solunum yolu enfeksiyonunun iyileşmesi beklenir.

Uzm. Dr. Süleyman Metin 

Hava ve Uzay Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı

Bu makaleyi yazmış olan, Uzm. Dr. Süleyman Metin için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Uzm. Dr. Süleyman Metin

Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp

Uzm. Dr. Süleyman Metin Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt