Yükleniyor
Taş Hastalığı

Taş Hastalığı

  • Taş Hastalığı
  • TAŞ HASTALIĞI NEDİR
  • TAŞ DÜŞÜRME

TAŞ HASTALIĞI NEDİR

Taş, idrar yollarındaki idrarla atılan kristallerin oluşturduğu sert bir kütledir. Böbrekte, üreter denen böbrekten mesaneye idrar taşıyan kanalda, mesane(sidik kesesin)de bulunabilir. Taş oluşumunda genetik geçiş mevcut olduğu gibi, metabolik, anatomik bozukluklar da neden olabilir. Ancak en sık neden yeterince sıvı almamaktır. Bu taşlar, genellikle herhangi bir rahatsızlık vermeden dökülür fakat bu hastalık, bilinen en ağrı verici rahatsızlıklardan biri haline de gelebilir. 

Ağrı eşiği yüksek kişilerde fark etmeden böbrek kayıplarına dahi neden olabilir, bundan dolayı hastalanmayı beklemeden kontrol olmak bir çok problemde olduğu gibi burada da sorunların büyümeden çözülmesinde önemlidir. 
Taş hastalığı sık görülür, toplumda her on kişiden birinde herhangi bir aşamada taş oluşur. Hayatınız boyunca %5-10 taş oluşturma riskiniz vardır. Erkekler, kadınlardan 3 kat daha fazla sıklıkta taş oluşturur. Bu fark, yaşam tarzındaki ve diyetteki değişiklikler nedeniyle artık azalmaktadır. En çok 30 ile 50 yaş arasında taş oluşma ihtimali bulunur. Taş hastaları yaşamları boyunca bir defadan daha fazla taş oluşturur.
Bütün taşlar tedavi gerektirmez. Eğer taşınız rahatsızlığa neden oluyorsa ve doğal yollarla idrardan düşmüyorsa tedaviye ihtiyacınız var demektir. 

TAŞ DÜŞÜRME

Taşınız idrarla atılması muhtemelse doktorunuz, bu süreci kolaylaştıracak ilaçları reçete edebilir. Taş ne kadar küçük ve mesaneye yakınsa düşme ihtimali o kadar fazla, ne kadar büyük ve böbreğe yakınsa düşme ihtimali o kadar küçüktür. Dünya Sağlık Örgütü ‘taş idrar kanalında tıkanıklığa neden olup böbreği şişiriyorsa, müdahale edilip tıkanıklığın giderilmesi ve böbreğin bozulmasına engel olunmasını’ önermektedir. Bu müdahaleler, açık cerrahi(10 cm’lik kesi ile), ESWL(Şok Dalgalarıyla Taş Kırma), PCNL(Böbreğe Dışarıdan Tüple Girilerek Taş Kırılması-1,5 cm’lik kesi ile),URS (üreter kanalında taş kırılması-kesi yok), RIRS (böbrek içinde taşın lazerle kırılması-kesi yok).
 

Son yıllarda gelişen teknolojilerle birlikte hastanın vücut bütünlüğünü bozmadan yapılan endoskopik cerrahi girişimler taş hastalığının tedavisinde de yenilikler getirmiştir. RIRS (Endoskopik yöntemle böbrek içi lazerle taş kırılması operasyonu) hastanın işeme deliğinden mesane ve oradan üreter kanalı yoluyla böbreğe çıkılarak taşı bir kamera aracılığı ile görüp, lazerle taşın toz haline getirilmesi işlemidir. Bu yöntemle taşların vücutta  bir kesi yapılmadan tedavi edilmesi mümkün hale gelmiştir. Hasta bu operasyondan sonra, aynı gün hastaneden taburcu edilebilmekte, gündelik yaşamına dönebilmektedir.

 Operasyonlar  sonrası  taşlar toz haline getirildiğinden ve kesi olmadığından korkulan ağrı da olmamaktadır. 
Taş tedavilerinden sonra elde edilen taş parçacıkları taş analizine gönderilmeli ve sizdeki taşın cinsi öğrenilmelidir.  Öğrenilecek  bu bilgi, önleyici ve tedavi edici en iyi yöntemin seçilmesinde yardımcı olduğu için çok önemlidir, ihmal edilmemelidir.

Bu makaleyi yazmış olan, Op. Dr. Mümin Temel için randevu oluşturun veya bu makale hakkında daha fazla bilgi edinin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Bu Sağlık Rehberini Paylaşın
MAKALE YAZARI

Op. Dr. Mümin Temel Yazılarını İncele

Plastik ve Estetik Cerrahi Hizmetleri

Kategoriler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt
İlgili Diğer Makaleler
Devamını Göster
İçeriği Kısalt